Het jaarplan seizoen is weer begonnen
10 september 2021 

Het jaarplan seizoen is weer begonnen

De vakantietijd is voorbij en er ligt weer een vers najaar op ons te wachten. Traditioneel is dat de tijd van de jaarplannen. De vraag is of het simpel is; kopiëren we de plannen van voor Corona, omdat veel acties waardevol zijn, maar in het afgelopen jaar geen prioriteit hebben gehad? Of moet er net iets meer gebeuren?

Copy-Paste 2021?
Veel organisaties besluiten niet door te gaan op de oude voet. Daarvoor zijn goede  argumenten. We hebben de voordelen van het thuiswerken ontdekt: meer vrijheid, meer productiviteit, minder reistijd en reiskosten, minder behoefte aan kantoorruimte. Dat betekent ook dat ontmoetingen op kantoor een andere rol krijgen. Kantoor wordt meer de plaats waar je je collega’s en klanten ontmoet, inspiratie opdoet en deelt, contacten aanhaalt en collegialiteit koestert. Het echte werk kan daarnaast deels efficiënt via mailcontact en digitaal overleg. De organisatie van ons werk is dus veranderd.

Corona heeft ons ook geleerd dat alles vloeibaar wordt onder druk. Er werd minder georganiseerd vanuit vaste routines en meer vanuit initiatief dat wordt genomen op basis van professionaliteit en dat wordt omarmd vanuit vertrouwen. Dat smaakt naar meer. Het pleidooi om de ervaringen van Corona te gebruiken om af te komen van een afvink-cultuur klinkt niet alleen in de zorg. We horen een brede oproep om te komen van vinken naar vonken.

Corona heeft ook opnieuw getoond wat de waarde van een goed dashboard kan zijn. Dat dashboard is vooral heel klein. De meest essentiële cijfers van de Corona pandemie zijn op een dagelijkse basis gedeeld in de media. Al het handelen daaromheen wordt geduid met verhalen en analyses. Dat levert een inspirerend voorbeeld voor goede praktijken in organisaties. Wat zijn voor u de meest essentiële cijfers waar u periodiek transparant over wilt spreken? En welke cijfers zijn meer ballast dan hulp? Hoe kunt u een dashboard inrichten dat er toe doet en het overige overlaten aan de brede beweging waarmee u collega’s aanzet tot veranderen?

A3-plan
Het A3-plan is al meer dan tien jaar de meest bekende methode voor het maken van een compact jaarplan, met een overzichtelijk aantal prestatie-indicatoren en merkbare resultaten. Op één A3 vindt u het hele plan terug. Als u sommige dingen meer in detail wilt uitwerken gebruikt u daarvoor de onderleggers, zonder dat daarbij het overzicht verloren gaat. Als bestaande gebruiker van de A3-methodiek helpen we u met plezier om het jaarplan van 2021 te vertalen naar een jaarplan van 2022. 

  • We checken met u de actualiteit van de succesbepalende factoren en ontwikkelen zo nodig nieuwe. 
  • We checken met u welke acties van 2021 nog open staan en overgezet moeten worden naar het nieuwe jaarplan.
  • We checken met u welke prestatie-indicatoren behouden blijven en lopen nog eens na of u hiermee een actueel dashboard hebt voor de belangrijkste thema’s van 2022.
  • We bespreken met u wat de specifieke uitdagingen van de komende tijd zijn en helpen om die toe te voegen in het plan. 

Het traject is compact, het plan is compact. Met een beperkte inspanning hebt u een nieuw plan dat de kern van uw opgave voor 2022 bevat.

35 jaar ervaring
Als adviseurs op het terrein van resultaatgericht organiseren hebben wij als RONT Management Consultants ruim 35 jaar ervaring. Die ervaring bundelt zich in een gefocuste aanpak waarmee we u resultaatgericht ondersteunen. We helpen ondernemingen en organisaties om zelf gebruik te maken van A3-methodiek. We leggen er een eer in dat u niet van ons afhankelijk wordt. Wel zien we dat veel van onze opdrachtgevers vroeger of later terug komen met nieuwe, aanvullende vragen of voor een update voor nieuwe medewerkers. Die dienstverlening is niet alleen ons brood, het is ons werkende leven. We zijn tevreden als u het bent en blij als we u hebben geholpen resultaatgericht te organiseren, ook in 2022.

Voor ondersteuning en advies of voor een introductie van de A3 methodiek, neem contact op met een van onze adviseurs.

Walter van den Nieuwenhuizen           Margreet Groen

Over de schrijver
Sinds 1999 werk ik vanuit RONT Management Consultants voor tal van opdrachtgevers: maatschappelijke organisaties, gemeenten, rijk en bedrijfsleven. Mijn uitdaging is mij steeds weer met een frisse blik te verbinden met de vraagstukken van deze organisaties. Zoals mijn promotieonderzoek naar ketensamenwerking in het sociale domein. Voor de politie deed ik onderzoek naar ‘Rijker Verantwoorden’, een aanpak om te sturen op meer dan cijfers alleen. Ik begeleid fusies, ontwikkel samenwerkingsverbanden, maak beleidsplannen en begeleid teams met reflectie bijeenkomsten. Ik gebruik het presentiemodel, A3 plan en de methode TVB-sessie voor het stimuleren van samenwerking.
Reactie plaatsen